Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.
Skal du ha prøve i lytting? Start her →

Øve til eksamen i lytting og gehør

Det er én ting som betyr alt når det gjelder å utvikle gehøret - og det er øvelse. Skal du ha eksamen i gehør på musikkhøgskolen, øve deg i lytting på musikklinja, eller kanskje ta eksamen i gehørtrening på NLA i Staffeldsgate? Nå kan du øve i timesvis på alt det som er viktig.

En elev på musikklinja øver til eksamen

Eksamen i lytting er viktig, ikke fordi karakteren avgjør hvor god musiker du er, men fordi evnen til å lytte er viktig for de aller fleste musikere. Det er en evne som er nyttig både når man skal lese noter, improvisere og komponere. Og - det er [S|3|egentlig ikke så vrient].

Noen ting, som intervaller, kan man løse ved hjelp av huskeregler. Andre ting krever en god, indre metronom.

Absolutt gehør - absolutt bpm?

Vi har alle hørt om dem med absolutt gehør; evnen til å plassere en lyd i et notebilde. Hvilke toner utgjør stoppsignalet på bussen? Hornet på trikken? Knappene i heisen?

Noen har det som kalles et godt relativt gehør, altså at de kan plassere en tone basert på et utgangspunkt. Om du slår på den elektriske tannbørsten, kan de fortelle hvilken tone den har, dersom du også spiller en annen tone på pianoet. 

Men det er veldig sjelden vi hører om dem med absolutt bpm. Altså dem som kan spille i riktig hastighet uten å sjekke metronomen først. 

[B|S|3|Vil du øve til eksamen i lytting?|Start her]

Eksamen i lytting og gehør

Endelig kan du øve til eksamen i lytting og gehør på en enkel måte - på telefonen, nettbrett eller Mac. Du kan til og med ta en test-deg-selv i lytting for å sjekke hvor mange riktige du har! Da vet du hvordan du ligger an før eksamen. [S|3|Her kan du øve til eksamen i lytting og gehør].

Her får du nemlig over 4000 lytteoppgaver som går på intervaller, akkorder, progresjoner og rytmer. Det blir omtrent alle intervaller som finnes på et piano, og mer til! 

Les også:Skal du ha prøve i lytting? Start her

Les mer

Ei jente som spiller gitar på gehør

Hvordan få bedre gehør?

Se hvordan du kan gjøre det bedre på eksamen i hørelære og lytting på videregående skole.

En pianist blar i notene sine

Vi har 4000 lytteoppgaver i hørelære

Sjekk ut våre oppgaver i akkorder, intervaller, rytmer, omvendinger og veldig mye mer!