Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Les mer om personvern for detaljer.

Tips til opptaksprøven på musikklinja

Her er våre beste tips til deg som skal bestå opptaksprøven på musikklinja. For mange er det første skritt på vei mot en karriere som profesjonell musiker. Uansett ambisjon er musikklinja gjerne de beste årene man noen gang har hatt.

Bilde fra systemet til musikkunnskap.no

Uansett om du har ambisjoner om å leve som profesjonell musiker eller om du vil finne ut om musikk er noe for din kreative hjerne - opptaksprøven for musikklinja er noe de fleste må igjennom.

Lurer du på hva slags oppgaver du møter på opptaksprøven, kan du ta en titt på oppgavene våre. De forbereder deg til hva du møter på den ordentlige opptaksprøven.

Slik består du opptaksprøven

1. Øv tilstrekkelig

Gitarist som spiller konsert

Det er ikke mulig å komme unna - skal du gjøre et godt inntrykk på opptaksprøven, må du ha kunnskap. Du bør kjenne til de ulike oppgavetypene. Blant oppgavene du kan møte er å høre hvilket intervall som er størst, hva slags taktart en melodi går i (og om det er dur eller moll), symboler du finner på notearket, hva slags verdi som mangler i en takt, og mye mer. Du finner en fin oversikt over [S|4|oppgaver til opptaksprøven her].

Forskjellige mennesker lærer best på forskjellige måter. Når det gjelder lytting er det bare en ting som hjelper: Og det er å lytte.

2. Forstå spørsmålet

Noteark med mange kryss og åttendelsnoter.

Vær sikker på hva du skal høre etter eller hva du skal svare på. Handler spørsmålet om å sammenligne, om å telle eller å regne? Regning kan være en del av opptaksprøven.

3. Bruk Musikkunnskap.no på riktig måte

En lykkelig elev på musikklinja.

Sett av god tid til forberedelser. Øv 20 oppgaver hver dag, eller fast en halv time hver dag. Det er sjelden en skikkelig runde kvelden før opptaksprøven gir gode resultater (men det kan være bedre enn ingen ting).

Jobb grundig med oppgavene, lytt flere ganger, og tenk igjennom hva du hører.

Bonustips: Øv på å ha prøve!

Det er lurt å øve på mer enn spørsmål! Noen dager før prøven kan du finne frem skoene, klærne og sekken du skal bruke på prøvedagen, og dra til det stedet du skal ha prøven. Bli kjent med stedet, finn ut hvilken dør du skal gå inn, og se for deg hvordan det er å ha prøve. Gjerne kombiner turen med noe hyggelig - hjernen er god på å lagre gode opplevelser! På selve prøvedagen bør du ha god tid, sånn at du ikke stresser.